Ensin tuli "Olemme kyllästyneet tekstiilijätteeseen"-viesti, johon reagoin isolla hyväksyvällä nyökäytyksellä. Jos kotimainen tekstiilijätti avaa näin suunsa, niin loistavaa. Keskustelua aiheesta tarvitaan. Tottakai taustalla on myös kaupallinen intressi, että tästä tilalle kestävät, hyvät lakanat. Onneksi lakanapussien kanssa raahustavia palkitaan alennuksella.
Katsahdus lakanakaappeihin: vaihdettavaa todellakin löytyy.
Minne kulahtaneet tekstiilit?
Monet kertakäyttömuotibrändit, kuten H&M, ovat harrastaneet viimeaikoina kulahtaneiden vaatteiden keräämistä uusiokäyttöä varten. Isot pisteet siitä, että kaikki kelpaa kunnosta ja merkistä riippumatta. Kierrätys on aina hyvästä, vaikka taustalla piilisikin se ajatus, että ylipäätään saa valmistaa sutta ja savea, kun se palautuu valmistajalle. Mitä siitä jos mylly pyörii vinhaa vauhtia yhä nopeammin ja nopeammin...
Se, että Finlayson puhuu kestävän tekstiilin puolesta näin isolla kampanjalla, on mitä loistavin viesti.
Viidakkomuumi-lakanat. Kuva: Finlayson |
Suomessa on viimevuosina kehitelty erilaisia tekstiilien keräystempauksia ja uusiokäyttöideointeja. Tällä hetkellä huonokuntoisille vaatteille löytyy sija lähinnä Uudellamaalla: esimerkiksi kauppakeskus Sellon keräyspiste. Myös Eläinsuojeluyhdistys tarvitsee aika ajoin vanhoja lakanoita ja Martat järjestävät lumppukeräyksiä vuosittain.
Haaveissa olisi, että ilmaantuisi jokin pysyvä, valtakunnallinen järjestelmä tekstiilien keräykselle. Ja valmistajilta vaadittaisiin materiaalien kestävyyden suhteen paljon nykyistä enemmän.
Kuluttajansauojalaki varmaankin suojelee, mutta harva osaa ja jaksaa penätä oikeuksiaan muutaman euron paidan takia. Virttynyt yksilö laitetaan omaksi syyksi: mitäs ostin halpaa. Mutta ei, asia on toisinpäin: mitäs valmistivat luvattoman halpaa ja huonoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Avaa sanainen arkkusi!