Kestoilu

Alussa olivat kestovaipat


Pop-In bambu -apinavaippa on Pojun suosikki.
Oletko kyllästynyt rahtaamaan kaupasta vaippapaketteja ja kärräämään samaa tahtia tuoksuvia roskapusseja ulos? Mutta toisaalta sana kestovaippa herättää kauhukuvia suttuisista pöksyistä ja räkänenäisistä vauvoista, jotka nylkyttävät vollottaen eteenpäin paksunpunkeroisilla takalistoillaan. Ei hätää! Mama auttaa sinut pahimpien karikkojen yli kohti kestoilun ihmemaata ja parempaa ihmiselämää.

Alla 9 kuolemansyntistä ajatusta - varsinaista ansakuoppaa kestoilun tiellä. Ja keinot selvitä niistä.

Tähän alkuun  kuitenkin pieni verryttelevä ajatusleikki: Mitä jos mieltäisimme vaipat vauvojen alusvaatteiksi? Muuttaisiko se suhtautumista kankaisiin vaippoihin? Vai millaistako materiaalia itse haluaisit pitää ihoasi vasten 24/7 parisen vuotta? Vaipat voivat olla monen meistä kohtalo elämän ehtoolla, jolloin myös ollaan usein kykenemättömiä valittamaan.

Huom! Älä unohda lopun käänteentekevää(?!) testiosiota.



1. "Aloittaminen on aivan liian työlästä"


Myönnetään, kestovaipoista ei ole helppo saada tietoa - ainakaan sellaisessa muodossa minkä kukaan jaksaisi noin vaan omaksua. Alalla on huutava pula selkeästä ja hauskasta tiedottamisesta - luotetaan liikaa ihmisten tiedontarpeeseen ja intoon. Mikä on hirveä sääli, sillä maailmalla kestoilu on modernia ja stailia, Suomessa kestoilulla on vielä suttuisen reppanan tai ituhipin maine. Eli inspiroidupas nyt siinä.

Kestovaippayhdistyksen Vaippainfosta löytyy faktoja, mutta on aloittelijalle raskas selattava eikä merkkien osalta kaikki tiedot ole ajantasalla. Facebookin kestoilijoiden ryhmistä saanee tuoreimmat vinkit kanssaihmisiltä. Esim täällä neuvotaan oikein mielellään. Kestovaippayhdistys tarjoaa myös neuvontaa, paikalliset tukihenkilöt vastaavat kysymyksiin puhelimitse ja maililla, Facebookin ryhmässä tai heidät voi jopa kutsua kotikäynnille sumpittelemaan! Sitoutumaton ja ilmainen apu - mahtavaa!

Mistä siis lähteä liikkeelle? 


  • Mieti mitä haluat. Säästää rahaa? Säästää luontoa? Haluatko päästä mahdollisimman helpolla? Tukea suomalaista yrittämistä? Millaista arkea elät? Esitiedot ovat hyllyvässä vaippameressä hyvä lautta, jolla puikkelehtia eteenpäin.
  • Seuraavaksi on parasta päästä käsikopelolle eli mennä myymälään tenttaamaan myyjää ja tutkimaan vaippoja. Kerro myyjälle avoimesti toiveesi ja valmiutesi, niin hän auttaa. Shoppailukaveriksi joku kestoillut ja ostopäätös vasta sumpilla käynnin jälkeen, niin tulee varmasti hyvät vaipat valittua.

    Alan erikoisliikkeitä ei ole paljon ja ne on myös luonnollisesti vaikea löytää. Mutta sinnikkäällä googlaamisella pääsee alkuun. Nettikauppoja on toki joka lähtöön, mutta niistä käsityksen saaminen ja vertailu todella hankalaa. Kivijalkamyymälä onkin aloittelijan todellinen ystävä.

    Helsingissä aivan huippupaikka on Jutta, jossa on useita eri merkkejä hyllyssä ja asiantunteva myyjä, joka osaa suositella. Jutta on myös ainoa paikka minkä tiedän, josta saa loistavia Pop-in vaippoja!
  • Aloittelijan ei toisaalta ole pakko ostaa vaippoja heti vaan niitä voi myös vuokrata. Vuokraus on hyvin edulllista, muutaman euron ja kaupan päälle hyvät neuvot. Kestovaippyhdistyksellä on omia vaippalainaamoja ympäri Suomen ja paljon merkkejä tarjolla!


Mitä ottaa huomioon? 

Aivan kuten vaunujenkin ostossa, myös kestovaippojen valintaan vaikuttavat omat kotiolot ja elämäntavat. Sekä se baby.
  • Kuivaustilat? Esimerkiksi jos kuivaustilaa on vähän, ei kannata valita sellaista vaippaa, joka on yhtä kappaletta kaikki tyynni (All-In-One-vaippa) eli kuivuminen kestää pidempään. Nopeammin kuivaksi saa sellaiset vaipat joissa tavaraa imevät fyllingit ja vedenkestävä ulkokuoriosa ovat erillisiä kappaleita.  (Taskuvaipassa esimerkiksi fyllingit pujotetaan vaippakuoren taskun sisään.) Yön aikana eivät täyteen pakattu kylppäri tai olohuoneen keskellä oleva kuivausteline haittaa ketään.
  • Strategiset mitat? Lapsen ruumiinrakenne vaikuttaa valintoihin. Jotkut vaippamallit ovat säädettävissä toki monelle, mutta eivät kaikki. Sama pätee myös kertakäyttövaippoihin, nimimerkki Muumivaipat falskasivat enemmän kuin mikään koskaan pitkällä ja sirolla Pojullamme.  ÄLÄ SIIS OSTA JÄTTIVARASTOA ENNEN KUIN LAPSESI SYNTYY. ETENE ASTEITTAIN.
  • Herkkä hipiä? Sisuksien pintamateriaalin valinta on myös tärkeää eli se kangas joka tulee lapsesi iholle. Olisiko se luonnonkuitua kuten bambua vai teknistä keinokuitua kuten coolmax? Kyse ei ole vain makuasiasta vaan joidenkin lasten iho sietää vain toista., Luonnonmateriaalit hengittävät paremmin, mutta ovat kastuessaan kostean tuntuisia, vaikkakin imevät muuten suurempia määriä, Keinomateriaalit taas pitävät ihon kuivempana, mutta pinta hengittää huonommin kuin luonnonkuiduilla. Keinokuituimujen etu on kuitenkin nopea kuivumisaika: ne kuivuvat pesun jälkeen vähintään puolet nopeammin. Kestoilun aloitusvaippoihin kannattaakin valita monenlaisia pintamateriaaleja ja testata, millaiset vaipat sopivat sekä vauvalle että vanhemmalle.
  • Oma tyyli? Kestoilussa on maman mielestä äärimmäisen tärkeää myös seurata omia mieltymyksiään: jos sinusta esimerkiksi neppareilla kiinnitettävä vaippa tuntuu hankalalta käyttää tai jokin malli näyttää naurettavalta lapsen päällä tai kuosit polttavat silmämunia, niin valitse toisenlainen! Valinnanvaraa nykyjään on. Ei epämieluisia vaippoja jaksa käyttää ja lussuttaa päivästä toiseen.
  • Miten käytännössä? Kestoilun starttaamisen haasteena on myös logistiikan suunnittelu. Mihin laitat likaiset vaipat odottamaan pesua? Entä ripustat kuivumaan? Mihin laitat päivän vaipat, entä varastossa olevat?

Miten meillä?

Meillä hoitopöydän virkaa ajaa pyykkikoneen päällinen, kun tehokolmiossamme ei vaan ole tilaa muualla. Hoitopöydän vieressä on aina nelisen kestovaippaa eli tuon vaippoja lisää päivän mittaan. Likaisia varten kylpyhuoneen lattialla on kaksi läpinäkyvää, varsin pientä muovilaatikkoa - toinen likaisille sisuksille, toinen kuorille. Yksi muovilaatikko on varattu pesuaineille ja hanskoille. Kaikki laatikot mahtuvat kutakuinkin lavuaarikaapin alle. Pestyt bambusisukset kuivatan kylpyhuoneen rättipatterilla, muut roikkuvat telineessä olohuoneessa, Aamulla kaikki on kuivaa, kokoan vaipat, laitan lastenhuoneen koriin ne lepäämään ja otan samalla päivän vaippoja sieltä kylppäriin.





2. "Mikä merkkiviidakko! Mikä mallipainajainen!"


Kestovaippamarkkinat ovat varsin villit, koska tarjolla on niin pienessä nyrkkipajassa surautettuja kuin kansainvälisiä brändejä. Aloittelijan on hyvin vaikea tietää, mihin voi luottaa.

Supisuomalaisuutta suosivan täytyy päästä yli sekavista ja hankalakäyttöisistä nettisivuista ja oudohkoista nimistä. Kannattaa ehkä kahlata suoraan jälleenmyyjien nettisivuille, joita ovat esimerkiksi Vauvauva.fiPientenparhaaksi.fikidster.fivaippatalo.fibebes.fi, vauvavaruste.fivilliankka.fi ja tiiperotaapero.fi. Ja kysy rohkeasti!

Kotimaisilla merkeillä, kuten Hahtuvahullu, on silti ässä hihassaan: ne tarjoavat mitä parhainta (vai painajaismaista?) kustomointipalvelua eli samaan hintaan voit valita aivan kaikki vaipan materiaalit. Tämän runsauden pulan keskellä tieto on valtaa ja tuloksena voi olla mitä suloisimmat ja toimivimmat vaipat.

Kotimaisilla merkeillä saa kyllä järjestään valita sisäpinnan matriaalin ja kiinnitystavan vaippaansa. Kuorimateriaaleja taidetaan ostaa samalta tukkurilta, sillä niin paljon samoja kuoseja näkee, mutta mukana myös toki uniikkia kotimaista designia. Varsinaiseen kustomointiin kannattaa tutustua vasta sitten, kun on kokeillut jo kestoilua ja tietää, mitä haluaa.

Kansainvälisiä merkkejä:

Kotimaisia:

Vaippamalleja


Uusimmat (ja helpoimmat) mallit:

  • AIO eli All-in-one. Kaikki vaipan osat kiinni toisissaan. Helppo, mutta ei välttämättä säätelyvaraa niin paljon. AIO  myös kuivaa hitaammin, varsinkin jos sisuksia ei saa ollenkaan pesun jälkeen tuulettumaan.
  • AI2: All-in-two eli kaikki osat kiinnitetään toisiinsa paketiksi, mutta saa helposti irtikin, jos haluaa erottaa esim pestessä. Todella toimiva.
  • Taskuvaippa. Vedenpitävä vaippa, jonka taskuun sujautetaan imuosat sisään. Täytteet ja kuoret myydään yleensä settinä. Helppo ja osaset kuivuvat suht nopeasti. Yleisin tällä hetkellä.
  • Ylläolevista vaippatyyleistä löytyy sekä koko vaippaiän meneviä säädettäviä yhdenkoon vaippoja sekä painon mukaan meneviä vaippoja.

Perinteisempiä:

  • Vaippakuoret ja sisävaipat. Valmis ja pehmeä sisävaippa, joka ei ole vedenkestävä. Sen päälle laitetaan vedenkestävä kuorivaippa. Tässä vaihtoehdossa vaihdetaan sisävaippoja mutta ei välttämättä aina kuorta. Mikä ettei, mutta ei tuntunut omalta.
  • Vaippakuoret ja harsot. Vedenkestävän vaippakuoren alle taitellaan pehmeästä harsosta kankainen vaippa. Taiteltu harso voi olla suljettu muovisilla näpsyillä=turvallinen kiinnike korvaamaan niitä hakaneuloja. Harsot kuivuvat nopeasti ja ovat halpoja. Harsoja on myös kivoja kuosillisiakin. Taittelu minusta työlästä ja kaukana moderniudesta. Vaippakuoria tosin kivoja ja toimivia.
  • Villahousut ja sisävaipat tai muu imu, esim harso. Villahousuja ei pestä kuin silloin tällöin tai jos niihin menee kakkaa. Perushuoltona tuulettelu ja käsittely aika ajoin lanoliinilla, jota siis on luonnostaankin villassa. Tämä puoli kestovaippailusta herättää minussa syvää epäluuloa, ja varmasti monen kestoilua kritisoivan kohde nro 1.

    Villiksillä on kuitenkin vankka kannattajakuntansa. Miksi? Lähdin hakemaan vastauksia ja alla muutama käyttäjän pointti.

    Merinovilla on loistomateriaali: luonnostaan kosteutta hylkivä ja antibakteerinen, talvella lämmin ja kesällä viileä - ja niin sileä, että tuntuu puuvillalle. Hieno merino ja alpakka sopivat myös herkkäihoisille. Vedenpitävien PUL-kuorien sijaan toiset haluavat suosia hengittävää luonnonmateriaalia. OK, mutta meidän pisutirehtöörin megalaukausta keveät villikset eivät noin vaan pysäyttäisi, mutta hennommalle pisuttelijalle kuulemma käypä ratkaisu. Silloin korkeintaan vain kosteutta tihkuu läpi. Paljon riippuu siitä, mitä laittaa villisten alle: imuja pitää olla sopivasti eivätkä ne saisi karata paikoiltaan. Villikset eivät kuulemma ole kuumat, kutisevat eivätkä epähygieeniset.  Ja niitä on tarjolla todella söpöissä väreissä ja kuoseissa tai ne voi itse neuloa. (Apua, vastustuskykyni heikkenee.) (Söpöily ei auta, villahousuja meille ei tule.)



3. "Minä en JAKSA"


Lapsia on hyvin erilaisia ja myös synnytyksiä, perheitä. Kaiken uuden omaksumisen, valvomisen ja fyysisen ranttalin keskellä on turha vaatia heti itseltään kestoilunkin opiskelua. Vaippa-aika kestää kuitenkin kolmisen vuotta, joten kestoiluun voin aivan hyvin ryhtyä myöhemminkin.

Kestoilun yksi suurin vaikutin on, että kertakäyttövaipat ovat kasvava ympäristöongelma ja raaka-ainesyöppö. Myös kertakäyttövaipoissa käytössä olevat kemikaalit arveluttavat monia. Jostain syystähän siellä äitiyspakkauksessa ja vaikkapa kaupunkien jätehuollon sivuilla kannustetaan kestovaippailuun. Mutta tunnen ihmisiä, jotka ovat ommelleet kestovaippansa itse ihan vaan säästääkseen rahaa. Toimivia motivaattoreita molemmat. Loppujen lopuksi järkiratkaisut ovat yleensä niitä, jotka edistävät kestävää kehitystä.

Vaikka vauvojen kanssa ei olekaan aina helppoa, niin pienikin muutos on kotiinpäin. Yksi kestovaippa päivässä on vuodessa 365 kertakäyttövaippaa vähemmän kaatopaikalla. Se on aikamoineen säkki (ja tuollainen vaippamäärä kuluu jo n. 1,5 kuukaudessa! Siitä vaan laskeskelemaan millainen vuori jätettä yksikin lapsi tuottaa vuodessa...)

Miten olisi osakestoilu?

Eikä kestoilun kanssa tarvitse olla ehdoton:  moni osakestoilee. Meilläkin yöt mennään kertiksillä ja toisinaan kyläreissutkin. Toki joka kerta, kun kannan painavaa vaippapussia roskikseen ajattelen, josko sittenkin jaksaisin alkaa yökestoiluun. Mutta arvostan tällä hetkellä uniani enemmän. Poju herää enää kerran pari yössä, mutta pelkään takapakkia, jos pyllyssä tuntuu kostealta. Toisaalta monet tuttuni ovat kertoneet kuinka lapsi oppii kuivaksi nopeammin kestojen kanssa.

Oman yökestoilun esteenä on myös, etten tiedä, millä vaipalla testaisin. Pop-in-vaippasetin mukana tuli yöksi tarkoitettu lisäimu, mutta vielä en ole jaksanut kokeilla. Jos se ei pelitä, silloin olisi huippua, jos erilaisia yövaippoja saisi lainaan. Kestovaipparyhmissä aiheesta juuri keskustellaan ja Hahtuvahullu saattoi ottaa haasteen vastaan. Katsotaan miten käy!


Kertiksissäkin on eroja.

Kloorittomat Muumit tehdään Suomessa ja ainakin osittain maatuvissa, ruotsalaisissa Naty-vaipoissa ei ole klooria, muovia tai hajusteita. Niitä myydään Prismassa ja S-marketeissa. Natyt ovat myös halvempia kuin Pampersit ja toimivat hyvin. Natyyn törmäsin vasta viime kuussa, joten meillä on käyetty Pamperseja yövaippoina - ja ennen kestoilun aloitamista. Lienee ollut sairaalan peruja. Siellä ko vaipat tulivat tutuksi eivätkä uudenkarheat vanhemmat uskaltaneet ajatellakaan mitään muuta merkkiä.

Rajansa kaikella.

Koliikkivauva, mahdottomat olosuhteet muuten, ajatuskin kestoilusta saa kaivonpohjan häämöttämään? Jaksamisella on rajansa, joten maailman voi pelastaa muillakin keinoilla kuin kestoilulla. Kuten heittämällä mahdollisimman vähän ruokaa roskiin, lajittelemalla, ostamalla käyttöä kestäviä, pitkään mieluisia vaatteita ja säätämällä lämmitystä pienemmälle. Tai juttelemalla naapurin yksinäiselle mummolle.

4. "En ole sellainen ihminen"


Kestoilu ei ole uskonto, eikä poliittinen liike, vaikkakin jotkut hurmoshenkiset/äkäiset nettisivut saattaisivat äkkiseltään muuta vihjata. Ehdotonta ääriainesta löytyy nyt joka asiasta, mutta kestoilla voi aivan kuten huvittaa. Eli et leimaudu. Myös itsestä mukavalta tuntuva ostospaikka tai yhteisö on mahdollista löytää, koska kestoilu on paennut tiukasta marginaalista ja alkaa olla Suomessakin ihan tavallista toimintaa.

Joillakin kansainvälisillä vaippamerkeillä tuntuu olevan rento, toisinaan itseironinen ote hommaansa. Myös värimaailma ja design on kunnossa. Tällaiseen touhuun pystyy helposti samastumaan. Suomen kestovaippatoiminnassa kaivataan lisävoimaa brändäämiseen, mutta pienten yrittäjien on toki mahdotonta hanskata kaikkea kerralla ja nähdä oma alansa ulkopuolisen silmin.



5. "En kestä tortun hajua"


Kovin ikävä kertoa, mutta pienestä ihmistaimesta tuppaa pukkaamaan ulos kakkaa ja paukkua tasaista tahtia. Kestovaippailussa asiaa vaan katsotaan hieman enemmän silmästä silmään. Mutta kyllä sitä pyllyä joutuu pesemään ja pyyhkimään vuosia jokatapauksessa. Kannattaa myös vertailun vuoksi ajatella, että vaipparoskiksessa torttuineen päivineen kellivät kertikset ovat varsinainen aromipesä. Joten kolla kestää!

Pahat löyhähdykset ovat onneksi kestoilussa ohimeneviä, jos ei muhita vaippoja päiväkausia lattialämmitteisellä lattialla muovisangossa. Omalle kohdalle pientä jarrua kestointoiluun tuli muusta kemiallisesta reaktiosta: keinokuitumateriaalit tuoksahtavat jostain syystä aluksi lievästi kaalikaasulle kastuessaan, mutta voin ilokseni kertoa, että muutaman käyttökerran jälkeen ominaisuus katoaa.

Tässä helpottavia kikkoja tortun torjuntaan;


Riisipaperi. Vaipan ja ihon väliin laitetaan tarkoitukseen kehitettyä pehmeää, mutta kestävää ekopaperia, joka kerää suurimman osan kakasta itseensä. Paketti vaan roskikseen ja pestävää on vähemmän. Loistava apu etenkin maitokakkavaiheessa.

Kumihanskat ja sappisaippua. Näillä kahdella kaverilla pärjää pitkälle. Jaksaa olla otteissaan reipas, kun kädet on suojattu. Suurimmat vellit pyyhkäistään vaipasta vessapaperilla, ja tahrat saa kuriin sappisaippualla. (Sonetin palasaippua) Ja tulee putipuhdasta! Esipese mahdollisimman pian, niin ei tarvitse pelätä haisua tai tahroja.

Laatu. Osta hyviä vaippoja, ei ole niin paljon pestävää, kun tavara pysyy paketissa ja käyttö on mukavaa.

Säilytys. Huuhdo vaipat aina käytön jälkeen ja vasta sitten koppaan tms, oli sitten vaipassa ykköstä tai kakkosta. Unohda liotus. Se on yök ja osa valmistajista sanoo sen pilaavan matskut. Pese mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana päivänä. Välillä 90 asteessa niin raikastuvat. Kestomerkeillä on myynnissä nyörillä suljettavia, vedenpitäviä säilytyspusseja, jotka heitetään vaippojen mukana koneeseen. Meillä ihan avonainen muoviloota käytössä - eikä haise.

Ikä. Kun kiinteiden syöminen alkaa siinä puolen vuoden iässä, niin lätäkön sijasta vaipassa odottaa pötkö, joka on helppo tiputtaa vessanpönttöön ja vetäistä maailmalle. Kannattaa tosin olla varovainen: meillä ensimmäinen pökäle mätkähti vessan matolle. Naurettiin miehen kanssa silmät vesissä, kunnes huomattiin, että pyykkikoneen luukkuunkin oli tullut osuma ja vaippa tippunut jo valmiiseen kylpyveteen. Ne pienen kylppärin kirot...

TotsBots AIO Tyyris Tyllerö on symppis. Tosin korea kuori ei yksin riitä.
Kestovaippojen isoja iloja ovat kauniit printit. Hippo ja nalle: Pop-in.

6. "Kun ne aina pettää"


Kestovaipoilla on kusinen maine - kirjaimellisesti. Mutta niin moni asia on voinut mennä tilanteissa pieleen, että koko kestoilulle ei kannattaisi lyödä leimaa otsaan.

Missä siis mennään yleensä metsään? Miten välttää karikot?

  • Kestovaipoissa on isoja eroja. Huonolaatuisissa vaipoissa ei ole lahkeensuissa hyviä kuminauharypytyksiä jne jarruna ja imumateriaalit ovat riittämättömät. Summa summarum: huono vaippa=pissa lorisee ohi.
  • Vaippa on väärän mallinen kyseiselle lapselle. Jos vaippa ei istu kunnolla päällä, esim on liian leveä, se falskaa. Sama pätee kertiksiinkin. Meillä Muumit ovat pannassa.
  • Vauva on kasvanut ja pissaa enemmän, mutta vaippoihin ei ole laitettu lisää imuja tai asiaa muuten huomioitu. Kestoilu on näköjään lapsen mukana kasvamista ja opiskelua: tällainen bonusyllätys minulle ainakin kävi. Nimimerkki 'luulin jo osaavani homman'.
  • Vaippa on ollut liian kauan päällä. Kertakäyttövaippa voi olla kahdeksankin tuntia päällä ilman että vauvan vaatteet kastuvat. Siihen eivät päiväkäyttöiset kestovaipat haluakaan pystyä, sillä se on liian pitkä vaihtoväli.
  • Vaippaa on pesty vääränlaisilla pesuaineilla ja materiaalien huokoset ovat tukossa esim huuhteluainetta. Eli ne eivät ime enää yhtä hyvin, Pesuaineista tietoa esim täältä. Itse käytän hajusteeetonta Lumme sensitiveä. Ja 3/4 annostusmäärästä niin ei jää pesuainejäämiä ärsyttämään ihoa.
  • Vaipan kuoriosaa on kuivattu rättipatterilla tai touhuttu muuta, joka pilannut vedenpitävyyden.



7. "Materiaalien opiskelu puuduttaa"


Vaippavalikoimissa vilisee kaikenlaisia materiaaleja, mutta sen ei kannata antaa lannistaa. Kestovaippoja voi verrata urheiluvaatteisiin, sillä materiaalien nimiä on paljon, mutta toimivuus seuraa kuitenkin yksinkertaista logiikkaa eli keinokuitu vie kosteuden pois iholta ja luonnonkuitu sitoo kosteutta itseensä.

Keveiden keinomateriaalien (esim minky/minkee/minki, coolmax) suurin etu on, että vauvan iho pysyy kuivana ja vaippa ohuena. Toisaalta ne imevät itseensä huonommin kosteutta kuin luonnonkuidut kuten bambu tai hamppu. Eli käytännössä keinokuituimuilla varustettua kevyttä ja pehmeää vaippaa pitää vaihtaa isommalla vauvalla useammin kuin esimerkiksi bambuvaippaa, joka imee kuin sieni.

Oman kokemuksen mukaan parhaan tuloksen saa, kun vaipassa yhdistellään bambua ja keinokuitukerroksia. Tai sitten kaikki sisäosat bambua.

PUL tarkoittaa pehmeää kosteussulkukangasta, joka on vedenpitävä, mutta silti hengittävä. Sitä käytetään vaippojen kuorissa.



8. "Saakelin kallista! Ja eihän niitä saa mistään!"


Kestoilulla säästää satoja euroja - siis pidemmällä tähtäimellä, mutta aluksi täytyy vähän satsata. Kestoilun voi toki aloittaa muutamalla vaipalla, niin kertaostoksen summa ei kipua niin korkealle ja pääsee testaamaan mikä on itselle paras. Eikä tule rahanhukkaa epäsopivista ostoksista.

Kun alkaa tutkia asiaa, netti tursuaa kestovaippoja, Kansainväliset vaippamerkit ovat kalliimpia Suomessa kuin ulkomaisissa nettikaupoissa. Kannattaa toki punnita, että aika on sen verran kallisarvoista ja voimat kenties vähissä, niin millaisen säästön takia kannattaa alkaa kikkailemaan. Kotimaiset muutamat kivijalkamyymälät ovat sitäpaitsi elintärkeitä tiedonlähteitä, eli niistä kannattaa ostaa edes muutama vaippa, etteivät kaatua kellahda.

Hintataso?

Suomessa moderneimmat vaipat maksavat yksittäin noin 24 euroa/kpl, mutta paketeissa ne ovat yleensä edullisempia. Edullinen mutta hyvä vaippamerkki on Little Lamb, jonka taskuvaippoja saa Suomesta n 14 e/kpl. Little Lambit ovat ulkomaisissa verkkokaupoissa usein pakettitarjouksessa, jolloin vaipan kappalehinnaksi voi tulla vain 6,5 e. Mutta jos haluaa kokeilla muutamalla, kannattanee suosia kotimaisia jälleenmyyjiä.

Pihistelijä voi hakea parasta hintaa ulkomaisista verkkokaupoista tai vaikkapa lomamatkoilta. Englannissa vaipat ovat selvästi halvempia, yksittäin n. 14-19e /kpl, mutta jotkin merkit, esimerkiksi TotsBots, on kieltänyt verkkokauppoja toimittamasta tiettyihin maihin, myös Suomeen. Postikulut ovat esimerkiksi Babipur ja Fill your pants -verkkokaupoissa n. 6e/lähetys.

Vaippakuoret + harsot ovat varmaan edullisin ratkaisu, mutta kannattaa miettiä, jaksaako sitä puuhastelua. Jos jaksaa, niin chi-ching! Rahaa ja luontoa säästyy.

Vauvalta toiselle?

Kestovaippoja voi myös ostaa käytettynä ihmiseltä, jonka tiedät kohdelleen vaippaa hyvin. Silloin on luontoystävällisyys ja rahansäästö huipussaan. Facebookissa on muun muassa ryhmä, missä voi ostaa, myydä ja vaihtaa kestovaippoja - mikä ihana takaportti virheostoksia hermoilevalle!

Entä se hygieenisyys? Pöpöt kuolevat jo 60 asteen pesussa, ja vaippojen pitäisi kestää ajoittainen 90 asteen keittopesu. Pesu ei kuitenkaan pelasta, jos esimerkiksi kuoriosan vedenkestävyys on pilalla tai kuminauhat väsähtäneet. Kirppiksellä saattaa nähdä kestovaippoja joihin on tökätty hinta hakaneulalla. Reikä vedenpitävässä kuoriosassa? Ajattele puhjennutta kumivenettä...psshhhh...

Juttele siis naapuruston väelle ja seuraa Facebookin kirppisryhmiä. Voit tehdä elämäsi löytöjä!

9. "Kestoilu on tyylimurha"


Tunnustan: olen valinnut vaipan Pojun vaatteiden mukaan. Aloitin kestoilun, kun Poju oli melkein 2 kuukautinen, eikä sirolle pojalle halunnut tuupata sitä tuhdeinta bambuvaippaa päälle. Ei olisi housut mahtuneet päälle tai jokatapauksessa lapsi tuntui näyttävän suhteettomalta. Aluksi meillä käytettiinkin paljon ohuita minky-materiaalisia vaippoja, kun ei tuotosten määräkään muuta vaatinut. Tai sitten kertsejä. Vaippaa vaihdettiin noin 3 tunnin välein.

MUTTA! Pojun kasvaessa, ei tuhdimmat bambuvaipat näytä hulluilta ja vaatevalintojen kanssa ei ole mitään ongelmia. Mittasuhteet ja jäntevyys muuttuvat. Eivätkä ainakaan omat vaipat nyt niin paksuja ole.

Potkupukuihin saa myös haaruksiin jatkopaloja, jos tuntuu, että kaipaa lisäväljyyttä pituussuunnassa. Jatkopaloja myyvät monet nettikaupat muun muassa Mollavauva. Meillä nepparikiinnitteiset jatkopalaset ovat olleet mtä mainioimmat ja antaneet lisäkäyttöaikaa monelle bodylle. Jatkopala sopii useimpiin malleihin ja antaa mahdollisuuden myös värileikkiin. Monet jatkopalat kun ovat hauskan värisiä ja kuviollisia.

Parhaissa kestovaipoissa on myös designia! Kuosi- ja värivalikoima on laaja eli jokainen voi valita mieleisensä vaipat,. Mamaa ainakin piristävät nauravat apinat ja leiskuvat värit niinä monina univelkaisina päivinä.

Kestoilkaa siis kanssamamat!

SUURI TESTIOSIO



Olen kestoillut nyt reilu neljä kuukautta ja käytössä ovat olleet:

  • Pop-in Bambu. Yhdenkoon säädettävä AI2 -vaippa.
  • Pop-in Minky Dream Dry. Yhdenkoon AI2 -vaippa.
  • Pop-in Minky.Yhdenkoon AI2 -vaippa
  • TotsBots. Yhdenkoon säädettävä AIO
  • Little Lamb. Yhdenkoon säädettävä taskuvaippa.
  • Muksut. Koon S-M taskuvaippa. (5-10 kg)


Päälimmäiset fiilikset:


Kestoilu on helpompaa kuin ajattelin, Päätin jo hyvissä ajoin Pojun syntymää, että kestoillaan, mutta ei henkihieverissä. Tärkeintä on jaksaa huolehtia pienestä murusesta, eikä itku kurkussa yötä myöten jynssätä. Näin jo sieluni silmin punoittavat rystyset ja itkua tuhertavan Niskavuoren naisen hikeä otsalta pyyhkien, kyynerpäitä myöten tortussa. 

Mutta kestoilu ei ollutkaan sellaista! Ehkä siksi, että odotimme kestoilun aloittamisen kanssa kunnes osasimme käsitellä Pojua hermoilematta. Kestoilun olisi voinut aloittaa toki jo heti laitokselta päästyä: esimerkiksi TotsBotsilla ja Pop-inilla on erikseen vastasyntyneiden malli.

Aluksi meillä oli vain 5 vaippaa, jotta saatiin tuntumaa touhuun. Nyt vaippoja on 14 kipaletta. Päivän vaipat valitsen fiiliksen ja tilanteen mukaan. 

Miten valitsin vaippani:


Meillä on kompakti 50-lukulainen kolmio ja pieni kerrostalokylppäri, joten helppokäyttöisyys ja kuivumisaika tärkeäitä kriteereitä. Halusin myös, että kaikki vaipan osaset ovat kiinnitettävissä toisiinsa. Jotenkin tuntui, ettei ole kiva, jos kaikki pyörii paikoiltaan lapsukaisen liikkuessa. Vaipoissa piti olla myös nopea tarrakiinnitys ja säätelyvaraa, jotta ne palvelisivat koko vaippa-ajan. Pieneksi käyviä ja säästettäviä romppeita on jo tarpeeksi muutenkin, joten vaippailussa en sitä halunnut. 

Menin ompelijaystäväni kanssa ihmettelemään kestovaippoja Jutta-liikkeeseen, missä vaippoja on lattiasta kattoon. Ahdisti. En edes tiennyt alan sanastoa, joten papatin yllä olevat reunaehdot ystävälliselle myyjälle. ja hän alkoikin näytellä erilaisia vaippoja. Päädyin silloin ostamaan yhdenkoon AI2-tyyppisiä Pop-in -vaippoja, koska tuntuivat & näyttivät hyviltä + niitä pystyi hyvin muuntelemaan tarpeen mukaan. Pop-in vaipoissa imuosa napsautetaan kuoriosaan kiinni neppareilla. Halutessaan kuoressa voi käyttää joko ihon kuivahkoksi jättävää ja nopeasti pesun jälkeen kuivuvaa minky-imua tai sitten bambuimua. Imut tulevat vaipan mukana, mutta niitä voi ostaa myös erikseen. Ajatus siitä, että vaippa-ajan aikana voi tarpeen tullen ostaa uuden imuosan, oli myös kannustin ostaa ko merkin vaippoja. Eli toimiva vaippajärjestelmä!

Pidin myös siitä, että vaippojen mukana sai todella selkokielisen ohjekirjasen, jossa oli kaikki myös suomeksi.

Pakkaa sekoittaa hieman se, että Pop-in uudisti vastikää vaippojaan ja eikä vol 1 ja vol 2 -sarjan vaippojen osat sovi toisiinsa. Nepparikiinnistys on erilainen. Minulla on nyt sekä vanhempaa että uudempaa mallia bambuna ja minkynä sekä muutama Dream Dry -vaippa, joka onkin sitten vielä ihan oma lukunsa. Vol 2 toi pieniä parannuksia jo alunperin hyvään vaippaan. Vol 2 ei myydä vielä Suomessa, mutta kannattaa pommittaa maahantuojaa eli Juttaa. Tai tilata Englannista.

Laajensin pikkuhiljaa varastoa ja ostin myös muita merkkejä. Ja jopa käytettyjä, tosin vaan tutulta. Ensialkuun toisten kakkapyllyissä pyörineet vaipat eivät kiinnostaneet lainkaan, mutta sitten sisko palautti maan tasolle ja huomautti, että eikös kestovaippojen idea ole tukea ekologisuutta ja vähentää kulutusta, kuten kierrätyksenkin. Nimensä mukaisesti kestää vauvalta toiselle. Hiljainen joo muuttui teoksi vasta pullaan natustaessa naapurin design-pöydän ääressä. Ajattelin, että jos hoitaa kotinsa ja lapsensa näin hyvin, ei vaipoissakkaan ole mitään vikaa!

Tuomio (pisteet 1-5)


Pop-in bambu. 5/5

Pop-in bambu Vol 2-vaipan kuori ja imu.
Tämän luotettavampaa vaippaa saa hakea. Koskaan ei ole tullut mitään ohi, vaikka Pojusemme olisi turauttanut isot maitokakat kyytiin. Lahkeensuissa kun on kaksinkertaiset vuotosuojat.  Vaikka bambu jättääkin ihon nahkeaksi, ei se ole Pojua haitannut. Kertakäyttövaipoissa pieni pylly hieman hautui, mutta minkään valtakunnan ongelmaa ei ole ollut kestoilun alettua. Bambullahan on luonnostaan antibakteerisia ominaisuuksia.

Ihan aluksi bambuiset vaipat näyttivät pienen ja siron poikamme päällä suhteettoman isoilta, ja suosin dream dry -vaippoja, mutta nyt 5 kk pojalla bambut  juuri passelit. 

Pop-in -vaippoja on tarkoitus käyttää koko vaippaiän ja materiaalit ovatkin laadukkaita. Säätäminen on helppoa, ei neppimerta. Pisteitä myös kivoista printtikuoseista ja mätsäävästä väri-ilottelusta myös vaipan sisällä. 

Kuivaaminen ei ole ollut ongelma: pesen vaipat aina illalla ja nakkaan bambuimut rättipatterille. Aamulla ne ovat kuivat. Bambun imukyky vain paranee käytön myötä, mutta pinta alkaa tuntua karheammalta kuin ostettaessa. Minulle suositeltiin ajoittaista rumpukuivausta, koska se palauttaa bambun pehmeyden. Tähän asti on riittänyt pieni hieraisu käsien välissä, mutta Pojua ei ole haitannut vaikken ole sitäkään muistanut. Teen hyökkäyksen pyykkitupaan kenties keväämmällä. Rumpukuivari on kuitenkin energisyöppö ja haluan laittaa jättikoneeseen samalla myös pyyhkeitä.



Pop-in minky Dream Dry. 3/5

Kestoilun alussa rakastin näitä vaippoja ja olisin antanut täydet pojot. Ne ovat unelman ohuet & pehmeät, kuivuvat nopeasti ja jättävät ihon kuivaksi. Pastellivärit myös suloisia. Mutta pojan ja pissamäärän kasvaessa ohilaukauksia ilmeni. Vaipan ulkokuori myös nuppuuntui turhan nopeasti ja tarrat höllääntyivät eikä harmikseni imuosa ollutkaan yhteensopiva muiden Pop-in -vaippojen kanssa vaan Dream Dry on ihan oma juttunsa.

Malli sinänsä melko sama kuin muissa Pop-in-vaipoissa, mutta kuoressa ei ole yhtä kerrosta fleeceä.

Nykyään meillä vaippaa käytetään iltasella lyhyitä aikoja. Sillä on siis edelleen oma paikkansa vaippavalikoimassa.

Pop-in minky. 4/5

Ostin näitä vaippoja laajentaessani vaippa-valikoimaa. Tässä vaipassa on aivan samanlainen hyvä kuori kuin bambuversiossa, tosin Minky-kuoret ovat aina yksi/ kaksivärisiä, ei printtejä. Mutta mikäänhän ei estä napsautta- masta bambuvaippana ostetun kuoren sisään minky-imua. Pop-in -vaipat ovat ihan mix-n-match! 
    Pojumme pissaa välillä mahtipissoja ja silloin bambu vie pisteet. Ohivuotoja tosin tämänkään kanssa ei ole ollut. Minky pitää ihon kuivempana, mutta mahtipissojen sattuessa ei täysin kuivana.






TotsBots Easyfit vol 4 AIO. 2,5  / 5


         


TotsBotsiin tutustuin äitiyspakkauksen taskuvaipan kautta. Pakkauksen vaippa sopii vain aivan kestovaippailun alkuun ja 5 kuukautisella pissaa menee ohi jatkuvasti. Mutta monet kehuivat merkkiä muuten, ja kun silmiin osui Tyyris Tyllerö -printtinen AIO-vaippa, päätin testata.

Easyfit-vaipassa on bambusekoiteimut kiinni ommeltuna. Siis bambua yllä, keinoa alla. Kyseessä pitkä paksu liehuke, joka on osittain ulosvedettävissä vaipan taskusta. Liehukkeen päähän saa myös lisäimun kiinni neppareilla. Lisäimu tulee vaipan mukana ja hyvä niin - sitä olen Pojun kanssa tarvinnut joka kerta. Negatiivista TotsBots aio-vaipassa on paksuus: vaippa on selvästi paksumpi ja sivusuunnassa leveämpi kuin Pop-in bambu.

  
Paksuudestaan huolimatta TotsBotsin AIO ei ime kuitenkaan sienen lailla ja saattaa tulla ohivuotoja varsinkin vaipan yläosasta. Johtuu luultavasti siitä, että malli ei vaan istu hoikkavartisella mukulallani optimaalisesti. Tällä hetkellä hoikalla pojalla vyötärö tuntuu vähän reilulta, ja toisaalta kangasta tulee reiden päälle turhankin alas. Myin toisen vaippani Facebook-ryhmässä toiselle äidille, jonka lyhyellä ja suloisenpullealla tyttösellä Easyfit-vaipat istuvat loistavasti. Ei ohivuotoja. Eli häneltä tälle vaipalle täydet pisteet!  "Ja näitä AIO-vaippoja mieskin käyttää mielellään", kuului lisäkommentti.

Vaippa on kuitenkin loppujen lopuksi suhteellisen toimiva, ja se kuivaa hyvin yön aikana narukuivauksessa. Tosin vaippa vie kortilla olevaa kuivaustilaa enemmän kuin muut vaippani.  

TotsBotsilla on todella kivoja printtejä ja skotlantilaisen merkin vaipat ommellaan Iso-Britanniassa, mistä pisteet. Tyyris Tyllerö -printti hymyilyttää ja piristää joka kerta, kun kaappaan sen käteeni. Mutta paksuus ja muut käytön pienet hankaluudet eivät innosta hankkimaan lisää. 



Little Lamb yhdenkoon taskuvaippa. 4/5


Tässä on uskomaton hinta-laatusuhde, mistä ehdottomasti pojoja! Ohut ja kevyt vaippa toimii hyvin, joskin järjetön neppiarmada vaatii aluksi hieman pohdintaa, mutta sen jälkeen luistaa kyllä! Uuden yhdenkoon vaipan värit myös todella kivat, vaikka muuten ulkonäkö ei mitään superdesignia. Kirkasta keltaista ja tyylikästä jadea. Jees! Tykkään myös merkin letkeästä asenteesta.

Päällimmäinen, vauvan iholle tuleva pinta on pehmeää fleeceä, joka pitää lapsukaisen ihon kuivana ja vie tavaran nopeasti eteenpäin. Taskuun laitetaan kaksi todella imukykyistä ja ohutta bambuimua. Mitään ei ole tullut ohi, joten ne lapukat todella wörkkivät! Taskuun mahtuisi lapukoita enemmänkin, joten tätä saattaisi voida kokeilla yövaippana.

Olen kaavaillut Little Lambin imujen ostamista ja käyttämistä muissa taskuvaipoissa. Suomalaisissa verkkokaupoissa ko imut maksavat n. 2e/ kpl, Vaippojakin ostanen vielä lisää.

Ainut miinus, on että vaippakuorta suositellaan pestäväksi 40 asteessa. Pisuvaipoissa ihan jees, mutta kakan sattuessa, kuori menee kyllä 60 asteeseen. Saa nähdä, kestääkö vaippa käytössä koko vaippaiän.



Muksut taskuvaippa kokoa s-m (sisukset bambua ja muita luonnonkuituja). 3,5/5


Kotimaisen Myllymuksun taskuvaippa on todistetusti toimiva, kestävä sekä edustaa lähituotantoa hyvin - ostinhan vaipan naapurin Annilta käytettynä. Ei falskannut heillä eikä kyllä tähän mennessä meilläkään pahemmin. Muutama ohilaukaus tuli, kun imuosa oli mennyt taskussa ryttyyn ja varsinkin kun en hoksannut laittaa lisäimuja kyytiin My bad.

Kuori on edelleen yhden pojan jäljiltä todella hyvässä kunnossa ja taiteltava imu myös. Eli ei tahroja, tarrat tarttuvat ja kumpparit joustavat. Kaikissa muissa vaipoissani imuosa on "tiimalasi", mutta näissä vaipoissa imu on suorakaiteen muotoinen, jämäkkä ja kaksinkertainen pala kangasta, "peitto" , joka taitellaan kolmeen osaan. Taittelu on nopeaa, mutta toisenlainen imu istuisi vaipassa paremmin ja myös imisi paremmin. "Peitto" on ihan keskiverto imuttelija, mutta parempiakin on. Jos ostan itse Muksuja lisää, valitsen tiimalasin muotoisen imun. Tai jos ei kuulu pakettiin, käytän vaikka Little Lambin imuja.  Tuo "peitto" tosin kuivaa tosi kätevästi.

Ainut mistä en tykkää on, että vaippakuoren taskun päällä ei ole suojaläppää ja imu saattaa kurkistaa kuorista ulos. Ei ole aiheuttanut mitään ohivuotoja, lähinnä ruma. Ja eihän sen taitellun kankaan pujottelu paikalleenkaan ihan nopeinta ole.

Myllymuksuilta saa valita verkkokaupassaan kiinnitysmetodin ja sisäkankaan. Omaan taskuvaippaan valitsisin kuivapintaisen Coolmax-kankaan suoraan vauvan iholle, tosin näissä käytetyissä se on bambujoustofroteeta ja hyvin on kestänyt! Myllymuksuilla on myös AIO-vaippoja.

Muksut valoivat uskoa suomalaisiin merkkeihin, ja alunperin olisin halunnut suosia kotimaisuutta, mutta voimat loppuivat tiedonhakumatkalla kesken. Tulevalla hankintalistallani on muutama suomalainen: esim ehkä yksi Nalle tai Tirsokas. Kunhan täydellinen yksilö ja printti löytyy.







6 kommenttia:

  1. Olipa pitkä ja kattava teksti! Monta puolta sait käsiteltyä. Aion jakaa tämän, vaikka tuskin kukaan aiheesta kiinnostumaton lukee loppuun asti Suomalaisiin valmistajiin lisäisin loistavat Jadenan, MannaMaan ja Onnikkaan, sivunsa löytynevät Googlella. Babyideat ovat kai Suomessa suunniteltuja, mutta missähän ne valmistetaan? Samoin Jutan Pilvi-vaipat ovat ainakin osittain muualla kuin Suomessa valmistettuja, toisin kuin esim. edellä mainittujen ja parin sinunkin mainitsemiesi valmistajien vaipat. Meillä on sekä ulkomaisia että suomalaisia vaippoja, ja vaikka Pop-init ja Bumgeniusit ja Fuzzit ovat ihan hyviä vaippoja, niin suosikkini ja jatkuvassa käytössä pyörivät ovat kyllä suomalaisia Ne on niin nättejäkin... t: Saara

    VastaaPoista
  2. Ihan mieleyön paketti tietoa. Voikun tämä olisi ollut olemassa, kun itse aloitin kestoilun, niin olisin välttänyt monta sudenkuoppaa!

    Ps. Natyt eivät ole ruotsalaisia kukn brändiltään. Vaipat tehdään Turkissa ja roudataan sieltä asti tänne. Aikamoinen ekologinen selkäreppu... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Yritin ladata tähän kaiken, minkä itse olisin halunnut saada käsiini noin vuosi sitten... Ja tuota en tiennytkään Natyista. Puuh, suo siellä,vetelä täällä. Kertiksiä aina aika ajoin tarvitaan ja muutamien jäljelläolevien Pampersien tuoksukin jo jotenkin oudoksuttaa. Pakko saada reissuihin Natyja.

      Poista
    2. Niin, ja jouduin punnitsemaan itse kestovaippojenkin kohdalla tätä valmistusmaa/kuljetus -dilemmaa. Yritän jatkossa lisätä kotimaisten merkkien määrää vaippavalikoimassa - se olisi kuitenkin ihannetila, että olisi lähellä tuotettua. Mutta askel kerrallaan :)

      Poista
  3. Aikamoinen tietopaketti tosiaan. Itse olen kestottanut onnellisesti jo kaksi lasta, ja jos haluaa päästä kestoilussa mahdollisimman halvalla, kannattaa tsekata tämä: https://halimamma.wordpress.com/2014/10/27/10-vinkkia-halpaan-kestovaipatukseen/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyykin käydä kurkkaamassa, jos saisi lisää vinkkejä tulevaa varten. :)

      Poista

Avaa sanainen arkkusi!