torstai 5. maaliskuuta 2015

Timanttinen suklaakakku --> Ohje sulle



Tällaisena ankean harmaana koomatorstaina on luonnollista haluta käyttää jokainen päikkärihetki mutustellen herkkuleivonnaista ja vetävää Harlekiini-kirjaa (kyllä, sitä Greyta) viltin alla. Luojalle kiitos halusin eilen vältellä tekemästä liikaa porkkamössöä Pojulle ja ohjasin tarmonpuuskani leipomiseen.

Klassinen oliiviöljy-suklaakakku on täyttä tavaraa ja sen verran ei-makea & hyviä rasvoja sisältävä herkku, että mutustelen sitä tänään täydellisen itsepetoksen tunnelmissa.  Kesän ranta-asuihin on sitäpaitsi vielä iäisyys aikaa.

Kakkuun tulee vain muutama raaka-aine ja kuten House & Garden -lehti (March 2015) hehkuttaa, se on "tyylikäs ja aikuismaisen chic suklaakakku." Yleensä tämäntyyppisiin kakkuihin kannattaa valita laadukkaimmat käsillä olevat raaka-aineet, mutta Mama päätti kokeilla, mitä Rainbow+Pirkka -yhdistelmällä syntyi. Vastaus; todella hyvä kakku. Rainbow'n Kalamata-oliiviöljy on meillä muutenkin käytössä. Loistava hinta-laatusuhde. Seuraavan kerran kokeilen Lindtin-leivontasuklaalla ja testaan saako herkusta vieläkin paremman.

House & Gardenin rrseptit ovat olleet pettämättömän hyviä. Niistä on saanut uusia ideoita ihan perusarkiruokailun piristämiseen. Esim punajuuri-fenkoli-feta-salaatti on varsin helppo tehdä ja sen ansiosta meillä mutustellaan uunipunajuuria joka viikko.

Kakku sopii loistavasti pääsiäisen juhlapöytään ja luontaisesti gluteenittomana sopii monelle. Ja kakun tasainen päällinenhän kuin huutaa pieniä suklaamunia tai koristesokerointeja. Kesällä mintulla maustettu kermavaahto ja tuoreet mansikat kruunaavat herkun.

H&G oliiviöljy-suklaakakku

(riittää noin 7 hengelle)

  • 200 g tummaa suklaata 70%. (Käytin Pirkka tumma leivontasuklaata, 55%)
  • 125 g voimakasmakuista oliiviöljyä (Rainbow Kalamata)
  • 200 g sokeria
  • 2 rkl mantelijauhetta
  • hyppysellinen suolaa
  • 5 suurta munaa, eroteltuina


  • Tarjoiluun; tomusokeria, creme fraichea 
  1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele pyöreä vuoka (20 cm) ja laita kaksi leivinpaperisuikaletta sen pohjalle ristiin. Saat näin valmiin kakun varmasti nätisti ulos,
  2. Paloittele suklaa, laita lämmönkestävään kulhoon ja sulata lempeästi kiehuvan vesikattilan päällä. Lempeöä sekoittaminen nopeuttaa suklaan sulamista.
  3. Kun suklaa on täysin sulanut, valuta oliiviöljy ohuena nauhana sekaan. Lisää sitten 2/3 sokerista. Sekoittaminen auttaa sokeria sulamaan.
  4. Poista kulho vesihauteesta, lisää mantelijauhe, hyppysellinen suolaa ja munankeltuaiset,
  5. Laita valkuaiset toiseen puhtaaseen kulhoon sekä noin 1/3 jäljellä olevasta sokerista. Vatkaa, kunnes valkuaiset eivät ole enää kirkkaita. Lisää toinen kolmannes ja vatkaa, kunnes valkuaisten volyymi kasvanut. Lisää viimeinen kolmannes ja vatkaa kunnes vaahto on melko kiinteää (nosteltaessa ihan aavistuksen kärjet repsottaa).
  6. Ota isoon metallilusikkaan reilu ruokalusikallinen valkuaisvaahtoa ja sekoita suklaaseoksen joukkoon (löysentää). Sekota sitten varovaisesti käännellen loputkin valkuaisvaahdotsa suklaan joukkoon.
  7. Kaavi seos kulhoon ja paista n. 40 minuuttia. (Tikkuuun ei tartu taikinaa)
  8. Anna jäähtyä vuoassaan. halkeilu kuuluu kuulemma asiaan. Minun ei juuri halkeillut ennen kuin kakkua leikattiin)
  9. Sihtaa päälle tomusokeria. Kuvioita saat tomuttamalla vaikkapa pitsiformun päälle.
  10. Kakku on hyvää vielä kahdenkin päivän päästä - siis jos sitä on jäljellä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Avaa sanainen arkkusi!