Tuleeko korvista makaronilaatikkoa, risottoa ja kaaliloooraa? Haluaisitko häikäisevän helpoilla uudistuksilla parempaa perusmättöä?
Hyvät kanssamamat, saanen esitellä emmer viljariisin. Emmer on komeakroppainen ja aavistuksen mantelin makuinen muinaisvilja, joka oli suosittu jo faaraoiden Egyptissä. Sittemmin suosio on vähän laskenut, mutta tämä alkuvehnä tekee taas tuloaan speltin vanavedessä.
Viljariisistä saa tajunnanräjäyttäviä risottoja, kaalilaatikoita tai lisukkeita ihan samalla vaivalla kuin tavallisesta riisistä. Mutta maku ja ravintoarvot ovatkin sitten ihan muuta kuin kalpoisella Kiinan-serkulla. Emmerillä on muun muassa korkeat proteiini-, magnesium- ja vitamiiniarvot.
Emmerillä jalostettu kaalilaatikko syntyy 1,5 tunnissa. |
tekee kyllä aika monet ruoat.
Maistuva vierailukohde!
Autoileva mama voi myös tehdä päiväretken Malmgårdin tilalle, joka sijaitsee siis Porvoon ja Loviisan välimaastossa. Kauniita maalaismaisemia, ihana linnamiljöö ja tilapuoti sekä kahvila.Malmgårdin tilalla on näyttävät puitteet. Kuva: Malmgård |
Jalo Mustapekan kaalilaatikko
- Vajaa kilo valkokaalia
- 400 g nauta-sikajauhelihaa
- 1 sipuli
- 1,5 dl emmer viljariisiä
- 1,5 tl meiramia
- 1-1½ rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- ripaus valkopippuria ja mustapippuria
- 2,5 dl Valio crea Mustapekka-kermaa (voit korvata sulattamalla Mustapekka-juustoa ruokakermaan)
- 1,5 dl kasvuislientä
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Liota emmer viljariisiä hetki ja keitä sitten kypsäksi.(n 25 min)
- Suikaloi valkokaali ja kuutioi sipuli. Kuulota ensin sipulia hetki öljyssä/voissa pannulla, lisää sitten pieni vesitilkka ja kaali. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes suikaleet pehmenevät. Lisää hieman vettä, jos tarpeen haudutukseen aikana. Mausta ruokalusikallisella siirappia.
- Paista jauheliha pannulla kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Voit myös lorauttaa hieman siirappia, mutta ole tarkkana, ettei kokonaisuudesta tule liian makeaa.
- (Jos haluat: Pyöräytä kypsä, valutettu emmer teflonpannulla pienessä voimäärässä.)
- Sekoita emmer, kaaliseos sekä jauheliha uunivuoassa. Kaada päälle nesteet.
- Paista noin 1 h. Ja nauti puolukan kera tai ilman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Avaa sanainen arkkusi!