Makkaroiden teko on letkeää ja aikaavievää puuhaa, mutta kun lähtee touhuun joukkovoiman kera, ehtii välillä vaikka lukaisemaan puolivuotiaalle kirjaa. Ja onhan lopputulos mitä maistuvin. |
Loskantorjuntaan tarvitaan rehtiä ja tuhtia ruokaa. Ei muuta kuin makkaratehdas käyntiin joukolla! Ja kun mausteet ovat kohdallaan, on kevättalvisen brunssin tähdet valmiita loistamaan.
Lihamylly surisee tasaista tahtia siskoni keittiössä, mutta osaan vain miettiä sormia. Sen verran väsyttää viimeöisen imetysrumban jäljiltä, että olen jättänyt myllyttelyt suosiolla muille. Muuten myllyn teriin saatttaisi humpsahtaa yksi narkoleptinen Mama essuineen kaikkineen. Haluan kuitenkin ehdottamasti päästä truuttaamaan valmista massaa - niin, tsihii - suoleen. Ja kieputella kauniita makkaranpoikia toisensa jälkeen.
Monivaiheinen gourmet-makkaroiden tehtailu harmaana sunnuntaina ei ehkä äkkiseltään kuulosta vauvaperheen touhulta. Mutta kun köökissä häärää joukko kokkeja, voi univelkainen Mamakin kokeilla uutta.
Talkoilla saa paljon aikaan
Pienen vauvan vanhemmat ovat enemmän kuin onnellisia ihmisistä, jotka kutsuvat heidät mukaan hyvin ennakkovalmisteltuun, mutta silti rentoon tempaukseen. Tänään järjestetään joukolla sunnuntaibrunssi torjumaan harmaata löllökeliä, joka on nielaissut kuin varkain kauniin lumimaiseman kiduksiinsa.Pöytään on tarkoitus kattaa rentoa ja täyttävää lohturuokaa kymmenelle hengelle. Raakamakkaroita on vaikea tehdä vähää, joten ne sopivat mitä parhaiten ruokkimaan isompaa kööriä. Kylkeen vielä coleslow'ta, itsetehtyjä maustekurkkuja, erikoisoluita ja mehuja (sekä jälkiruoaksi rehellinen kääretorttu ja kaffet) niin simppelin maukas menu on kasassa.
Vahvoja makuja ja rasvaisia juttuja
Pienen makkaratehtaamme listoilla on tänään pikantteja chorizoja sekä Jamie Oliverin innoittamia yrttisiä Oxford bangerseja. Kukaan viisihenkisestä kokkijoukkiosta ei ole koskaan ennen tehnyt makkaroita, joten kun lataamme lihakiloja jykevän myllyn läpi, on ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua.Ja hihitystä. On ilmeistä, että kun lihaa tuupataan suoleen niin kaksimielisyydet kuuluvat ikäänkuin asiaan.
Makkaroiden teko on kuitenkin paljon helpompaa kuin luulisi - mutta työlästä ja hidasta. Työvaiheita on monia ja on mukavaa, kun niitä voi jakaa kokkijoukkion kesken. Näin ei touhu käy tylsäksi ja vauvastakin pystyy huolehtimaan ilman turhaa stressiä. Tänään ei kenelläkään ole kiire minnekään.
Touhussa on yllättäen samaa kuin omassa vauvanruokaköökissämme tällä hetkellä: kaikki pitää saada hienoksi soseeksi & sauvasekoitin soi. Toki makkaraan voisi jättää sattumia luomaan tekstuuria, mutta tällä kertaa tehdään sileitä makkaroita.
Miten makkaroita siis tehdään?
Lihat pitää pilkkoa ja ajaa myllyn läpi useita kertoja, ja muut ainekset soseuttaa, ennen kuin saadaan sopiva massa aikaan. Sitten maustetaan ja paistellaan näytepullia kokkiraadin arvioitavaksi pannulla. Välimaistelu on tärkeää.
Ei ole mitään järkeä tehtailla kolme metriä makkaroita ja todeta vasta valmiina, että pahus, pippuria oli liian vähän.
Kun maku on kohdallaan, alkaa ällöttävin/kiinnostavin osuus: puhtaan suolen selvittäminen solmuisalta vyyhdiltä. Suolta saa lihatiskeistä ennakkotilaamalla. Ja on yllättävän kallista. Viisi metriä maksaa yli 20 euroa! Niin, hinta on ihan syvältä.
Viileän ensikosketuksen jälkeen suoli ei kyllä ole käsissä silkkilankaa kummoisemman tuntuista. Sitten ei muuta kuin truuttamaan massaa makkaroiksi. Massasta voi tehdä pitkiä kieppejä tai pyöräytelllä lyhyemmiksi makkaroiksi. Makkarapötköt keitetään, sen jälkeen leikataan irti toisistaan ja paistetaan pannulla makoisapintaisiksi. Lopputulos on vähemmän raskas ja suolainen kuin kaupan makkarat. Ja maustamistapoja on lukemattomia.
Touhussa kannattaa ehdottomasti käyttää kunnon tehosekoittimen myllyä erikoisosineen. Loppulihat saa muuten myllystä pihalle ajamalla paahtoleivänsiivuja siitä lopuksi läpi,
Chrorizot (ohjeesta tulee 15-17 kpl n 20 cm pitkiä makkaroita)
- 1,5 kg possun niskaa
- 200g kylkeä
- 2 sipulia hakattuna
- ½ paprika soseutettuna
- ripaus paprikajauhetta
- loraus viiniä tai balsamicoa
- 1 tl valkopippuria
- 1 tl korianteria
- 3 tl sinapinsiemeniä
- 3tl savupaprikajauhetta
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 rkl suolaa
- 1-2 piripiriä
- Keitinveteen: laakerinlehti
- Porsaan suolta vajaa 2 metriä
Oxford bangers (ohjeesta tulee 15-17 kpl n 20 cm pitkiä makkaroita)
- 1,5 kg possun niskaa
- 200g kylkeä
- 3 viipaletta paahtoleipää muruina
- 1tl mustapippuria
- 1/4 tl cayannepippuria
- 3tl tuoretta timjamia
- ½ tl oreganoa
- 4-5 tl tuoretta salviaa
- 1 tl sitruunankuorta
- 1 muna
- 1 rkl suolaa
- 2 tl tuoretta persiljaa
- 2 sipulia karamellisoituneina siivuina ja soseutettuna.
- Keitinveteen: laakerinlehti
- Porsaan suolta vajaa 2 metriä
- Pilko lihat ja jauha kolmeen kertaan
- Lisää jauhetut muut ainekset ja mausteet
- Paista pienet nokareet ja maista, onko maut kohdallaan
- Valuta kylmässä vedessä lionneen suolen läoi vettä ja tarkasta ettei solmuja tai vettä ole jäänyt sisälle.
- Pujota suoli tehosekottimen suuttimeen ja ala pursottaa rauhallisesti. Anna ilman tulla ulos, ja sulje vasta sitten alkupää solmulla. Pursota mieleisiä makkaroita.Kiepauttamalla saa solmittua aina välillä makkaran.
- Keitä makkarat kypsiksi miedolla lämmöllä 30 minuuttia laakerinlehden kera.
- Paista kaunis pinta parilapannulla juuri ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Avaa sanainen arkkusi!